شناخت بیماری قبل از درمان نقرس کاملاً ضروری است. نقرس عموماً قسمتهای حساس در مفاصل را درگیر کرده و قدرت حرکت را از آنها به واسطه درد و سوزش فراوان میگیرد. بیشترین مفصل درگیر در نقرس، شست پا است. نقرس در پی حملات پی در پی آرتروز التهابی حاد به مفاصل ایجاد شده و علائمی به مانند التهاب و قرمزی در قسمت مفصل به همراه درد و سوزش دارد.
مفصل متاتارسوفالانژیال که در شست پا قرار دارد حساسترین مفصل برای درگیر شدن با نقرس است. البته نقرس میتواند خود را در قالب سنگ کلیه نیز نشان دهد. عامل اصلی این بیماری را باید در افزایش میزان اسید اوریک خون دانست. شاید حالا برای شما مشخص شده باشد که چرا این بیماری به بیماری اغنیا معروف شده است.
اسید اوریک یکی از اصلیترین مواد جانبی حاصل از هضم گوشت قرمز در بدن و عامل اصلی نقرس است، یک رابطه به این سادگی میتواند راه رفتن فرد را برای سالهای طولانی دچار مشکل کند. اسید اوریک در خون، به صورت کریستال در مفاصل تجمع کرده و نوکتیز این کریستالها به هنگام حرکت مفصل به مانند خنجر در آن فرو میروند و باعث درد شدید میشود.
غذاهایی که برای درمان نقرس نباید بخورید!
اگر در معرض حملات نقرسی هستید یا احتمال میدهید که اندک اندک دچار درد مفصل شدید، بهتر است رژیم غذایی مناسبتری انتخاب کنید. شما نباید غذاهایی که میزان پوری آنها از ۲۰۰ میلیگرم به ازای ۱۰۰ گرم غذا بیشتر است، مصرف کنید. همچنین در خوردن غذاهایی که میزان بالایی فروکتوز دارند یا پوری نانها ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیگرم در ۱۰۰ گرم است، احتیاط کنید. خوردن این غذاها درصد بروز حملات نقرسی را افزایش میدهد. در ادامه غذاهای پورین بالا، متوسط و همچنین فروکتوز بالا را مشاهده میکنید که خوردن آنها برای شما ممنوع است:
- گوشت اندامی: کبد، کلیه، جگر
- گوشت قرمز: گوشت گوساله، گوشت گاو و غیره
- گوشت ماهی: شاهماهی، ماهی قزل الا، ماهی خالخالی و غیره
- نوشیدنی شیرین: آبمیوههای غیرطبیعی و سودا
- قند زیاد: عسل، شربت فراوری شده
- تخمیر کنندهها: ماست تخمیری، دوغ و انواع فراوردههای تخمیری
علاوه بر این از خوردن زیاد کربوهیدراتهایی به مانند نان سفید باید پرهیز کنید. اگر چه این ترکیبات دارای پورین فراوان نیستند اما میتوانند به اشکال مختلف اسید اوریک بدن را افزایش دهند.
غذاهایی که برای درمان نقرس باید بخورید!
اگرچه گوشت از غذاهای روزانه شما حذف شده است اما هنوز هم میتوانید غذاهای لذیذ و کم پورین میل کنید. ما شما را گشنه نخواهیم گذاشت. غذاهای مهم در درمان نقرس عموماً دارای مقدار کمتر از ۱۰۰ میلیگرم پورین به ازای هر ۱۰۰ گرم هستند. در ادامه شاهد چند مورد غذای مناسب برای درمان نقرس هستید:
- میوه: همه میوهها معمولاً برای درمان نقرس میتوانند مفید باشند. گیلاس به عنوان یکی از عوامل کاهش دهنده اسید اوریک شناخته میشود و متعاقباً میتواند درد نقرس را نیز کمتر کند.
- سبزیجات: قبلاً گفتیم که سبزیجات، خوشبختانه با وجود اینکه دارای پورین فراوان هستند، هیچ مشکلی برای افراد نقرسی به وجود نمیآورند. از جمله این سبزیجات میتوان به نخود فرنگی، سیبزمینی، قارچ و بادمجان اشاره کرد.
- حبوبات: همه حبوبات برای افراد نقرسی مناسب است از جمله عدس، لوبیا، سویا و توفو
- آجیل: خوردن آجیلها به هر شکل در درمان نقرس مفید است.
- دانههای کامل: جو، برنج قهوهای و دیگر دانههای کامل برای بیماران نقرسی مناسب هستند.
- تخممرغ
- نوشیدنیهای کافئین دار به مانند چای سبز و قهوه
- گیاهان و ادویههای خوردنی
- روغنهای گیاهی: روغن آفتابگردان، زیتون و کتان
در کنار گوشت قرمز که نباید مصرف کنید ما نامی از گوشت ماهی نیز آوردیم. برخی از پزشکان به بیماران خود اجازه میدهند که در طول هفته ۱۱۵ تا ۱۷۰ گرم گوشت ماهی مصرف کنند. هرچند گوشت ماهی دارای پورین است اما مصرف کم آن برای بیماران نقرسی مشکل چندانی ندارد.
- ۹۸/۱۲/۲۳