سمبوسه یکی از غذاهای خوشمزه در جنوب ایران است که امروزه به عنوان یک اسنک یا میان وعده جای خود را در میان افراد باز کرده است. این غذا مانند بسیاری دیگر از غذاهای جنوبی، تند است و برای تهیه آن از سیب زمینی، پیاز، گوشت چرخ کرده و انواع سبزیجات معطر استفاده میشود. در این مقاله طرز تهیه سمبوسه را به شما آموزش خواهیم داد.
سنبوسه خوراکی است که از خمیر پهنشده درست میشود به همین دلیل نوعی پای محسوب میشود که میانش را با گوشت کوبیده و پیاز و ادویه پر کرده و در روغن برشته کرده باشند. از خوراکیهای معروف ایرانی و بیشتر در جنوب و شرق ایران نظیر هرمزگان و خراسان وبلوچستان پختشده و از آنجا به سایر مناطق برده شدهاست. در طبخ سمبوسه از نان لواش، گوشت قرمز، سبزیجات معطر، سیب زمینی، فلفل سیاه قرمز، ادویه و برخی مواد دیگر که مرتبط با نوع سنبوسه است استفاده میشود.
سنبوسه در ایران به عنوان خوراکی -و نه وعده غذائی- مصرف میشود. سمبوسه (samosa) امروزه تقریباً یک غذای جهانی است و در همه کشورها کم و بیش وجود دارد و در رستورانهای ایرانی و لبنانی یا افغانی در کشورهای خارجی معمولاً وجود دارد. سنبوسه ابتدا در قدیم یک غذای اصلی در خراسان بودهاست اما در خراسان سنبوسه را پس از آماده کردن و گذاشتن مواد (کوبیده نخود-پیاز- سبزیجات و گوشت خورد شده) و با تا کردن لایههای خمیر روی همدیگر و فشردن، آن را در آب جوش میانداختند و آشی درست میشد که به آن آش جوش پره یا آش لشخک میگفتند اما امروزه بهجای پختن سنبوسه (جوش پره) در آب، آن را در روغن سرخ میکنند و این شیوه امروزه در بیشتر نقاط جهان رایج شدهاست. اما در جنوب خراسان هنوز هم سنبوسه آبپز به عنوان یک آش خوشمزه در روستاها رایج آست. همانطور که در تاریخ بیهقی آمده این غذا از دوران بسیار قدیم در خراسان رایج بودهاست.
مواد لازم
- 3 عدد سیب زمینی آبپز
- 3 قاشق غذاخوری تره خرد شده
- 200 گرم گوشت چرخ کرده
- 3 قاشق غذاخوری جعفری
- 6 عدد نان لواش
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- 1 عدد پیاز
دستور العمل
- پیاز را رنده میکنیم و با گوشت مخلوط کرده و کمی در روغن سرخ میکنیم.
- سپس نمک، زردچوبه، فلفل و یک فنجان آب روی گوشت سرخ شده میریزیم و گوشت را میپزیم.
- سمبوسه معمولا تند است، فلفل آن را طبق ذائقه خود باید اضافه کنید.
- سیب زمینی پخته را رنده کنید (میتوانید چهارگوش خرد کنید) و با جعفری و تره خرد شده به گوشت اضافه کنید.
- در صورتی که تمایل داشته باشید میتوانید قارچ به مخلوط اضافه کنید.
- نان لواش را که بهتر است کمی خمیر باشد به صورت نوارهای باریکی میبریم و در ابتدای نوار از مایه سمبوسه را روی نان میگذاریم و به صورت مخروطی آنها را میپیچیم.
- در یک ظرف گود روغن میریزیم و وقتی روغن داغ شد سمبوسهها را در آن سرخ میکنیم.
- برای سبزی سمبوسه میتوانید از سبزیهای معطر هم استفاده کنید.
- همینطور اگر تخم گشنیز به آن اضافه کنید خوشمزه و معطر میشود.
- با 6 عدد نان لواش میتوانید 18 عدد سمبوسه تهیه کنید.
- ۹۸/۱۱/۲۸