تیلاپیا، ماهی متعلق به خانواده سیکلید (Cichlid) است و در آبهای شیرین به مانند استخرهای پرورش ماهی، رودخانهها، دریاچهها و جریانهای کم عمق در دمای متعادل رشد و نمو پیدا میکند. طعم گوشت این ماهی معمولی و کاملاً ملایم است. ماهی تیلاپیا دارای شکل ظاهری کمی متفاوت است. بدن ماهی تیلاپیا مستطیلی شکل و داری فلسهای رنگی فراوان به همراه باله و سوراخهای بینی دوگانه در طرفین بدن است.
تیلاپیا دارای ۴ گونه مختلف است: تیلاپیا موزامبیکی، آبی، قرمز و نیلی. تیلاپیا نیلی در رودخانه نیل وجود دارد و میتوان تاریخ رشد و مصرف آن را به دوران مصر باستان نسبت داد. ماهی تیلاپیا نمادی از رشد دوباره و تولد مجدد است. این ماهی در بیشتر مزارع کشت ماهی وجود دارد و بازار ماهیهای دنیا نیز نیاز روز افزونی به آن پیدا کرده است. البته در میان مزارع کشت تیلاپیا، تعدادی محدود از پرورش دهندگان از هورمونهای رشدی که برای بدن انسان مضر است، استفاده میکنند.
گوشت ماهی به شدت سموم را به خود جذب و در بدن آزاد میکند، از این رو میبایست در خرید ماهی تیلاپیا یا هر ماده غذایی دریایی به صورت پرورشی دقت کرد. بدون توجه به مضرات ناشی از پرورش مصنوعی تیلاپیا به بررسی خواص آن خواهیم پرداخت.
سلامت استخوان
ماهی تیلاپیا برای سلامتی استخوانها مفید هست چرا که دارای کلسیم و فسفر کافی در خود برای جذب در استخوانها است. کلسیم و فسفر علاوه بر جذب در استخوان، به حفظ سلامتی آن نیز کمک میکنند. مطالعات اخیر در مورد تیلاپیا نشان داده است که کلاژن نوع ۱ موجود در تیلاپیا برای سلامت استخوانها مفید و ضروری است. مطالعات آزمایشگاهی از نتایج امید بخشی در مورد مصرف گوشت ماهی تیلاپیا و ترمیم استخوانهای آسیب دیده پرده برداشته است. همچنین مصرف تیلاپیا، مواد مغذی لازم برای رشد دندانهایی محکمتر را در خود دارد.
خواص ماهی تیلاپیلا به دلیل پروتئین فراوان
بر اساس آمار و گزارشهای به دست آمده از تحقیقات آزمایشگاهی مشخص شده است که پروتئین موجود در ماهی تیلاپیلا به سرعت در بدن جذب میشود. همانطور که اطلاع دارید پروتئین یکی از مهمترین عناصر سازنده ساختار سلولی و همچنین عضلات است.
میتوان گفت که تمامی آنزیمها و هورمونها در بدن شما از پروتئین ساخته شدند لذا نباید در مورد خواص ماهی تیلاپیلا و اهمیت آن در سلامتی بدن شک داشت. علاوه بر موارد گفته شده پروتئین به عنوان یک عامل میانی در تولید و سوخت و ساز بدن نیز شرکت دارد.
در اثر کمبود پروتئین که خواص ماهی تیلاپیلا نشان از جایگزین شدن راحت آن دارد، بدن شما دچار کاهش قدرت تنفسی، افت سیستم ایمنی، اختلال در عملکرد ارگانهای مختلف و در نهایت مرگ میشود. در هر ۱۰۰ گرم از ماهی تیلاپیلای معمولی ۲۰ گرم پروتئین وجود دارد.
عملکرد مغز
مصرف ماهی تیلاپیا برای افزایش عملکرد مغز و سلامت عمومی آن کاربردی است. دلیل اصلی فواید ماهیهایی به مانند تیلاپیا، وجود مقادیر فراوان اسید چرب امگا ۳ است که موجب افزایش عملکرد صحیح سلولهای عصبی و روابط بین آنها میشود. علاوه بر این تیلاپیا، مقدار کافی سلنیوم برای مبارزه با بیماریهای شایعی به مانند آلزایمر، پارکینسون و صرع در اختیار دارد و با مصرف متوالی آن را در اختیار بدن قرار میدهد.
مصرف ماهی تیلاپیا، موجب بهبود جریان اکسیژنرسانی به مغز است. تأمین اکسیژن و مواد مغذی برای مغز دلیل روشنی برای افزایش تمرکز و قدرت ادراک مطالب است.
خواص ماهی تیلاپیلا به دلیل امگا ۳
سالهای است که امگا سه به عنوان یک ماده مغذی که باید در رژیم غذایی انسان وجود داشته باشد شناخته میشود. قرصهای امگا ۳ که در داروخانهها وجود دارند، از روغن ماهی و ترکیبات آن تشکیل شدند، پس چرا نتوانید مصرف آنها را با گوشت ماهی جایگزین کنید؟
خوش اقبالی است که بدانید یکی از مهمترین خواص ماهی تیلاپیلا دارا بودن مقدار کافی امگا ۳ و انواع مختلف از آن از جمله EPA (ایکوزا پنتانوئیک اسید) و DHA (دوکوزا هگزانوئیک اسید) است.
بدن شما قادر نیست که این اسید چرب را تولید کند و نیاز دارید که از خواص ماهی تیلاپیلا یا دیگر موجودات آبزی استفاده کنید. وجود مقدار کافی امگا ۳ در بدن از بروز مشکلاتی همانند بیش فعالی، آلزایمر، دمانس، دیابت و همچنین آرتریت جلوگیری میکند.
در مقام مقایسه خواص ماهی تیلاپیلا به واسطه دارا بودن امگا ۳ باید اعتراف کرد که میزان امگا ۳ آن نسبت به دیگر ماهیها کمتر است اما در مقایسه با دیگر گوشتها ماهی تیلاپیلا مقدار بیشتری امگا ۳ در خود دارد.
- ۹۹/۰۱/۰۹