تربچه بخش جدا نشدنی از سبزی خوردنی ایرانی و سالاد در تمام دنیا است و به عنوان محصولی که از ریشه گیاه به دست میآید دارای مزه و طعم مخصوص به خود است. تربچه را میتوان به صورت پخته، خام یا فراوری شده خورد. قسمتهای مختلفی از گیاه تربچه مورد استفاده قرار میگیرد که در میان ایرانیان فقط ریشه قرمز رنگ آن خورده میشود. تربچه تاریخچهای طولانی دارد و سفرهای زیادی به نقاط مختلف زمین داشته است.
یونانیان باستان این گیاه را در حدود ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح و حتی قبل از بنا کردن اهرام مصر کشت میکردند. یونانیان و رومیها این گیاه را همیشه مورد احترام قرار داده و در مراسمهای مختلف مذهبی از آن استفاده میکردند. اغلب آن را با عسل و سرکه ترکیب و میخورند. تجارت تربچه از سالهای ۱۵۰۰ میلادی شروع شد و اولین کشورهای مقصد آن انگلستان، آلمان و مکزیک بود. در ادامه به خواص تربچه اشاره خواهیم کرد.
امروزه با وجود گلخانههای زیاد، هنوز هم کشت و برداشت تربچه، توسط کشاورزان به راحتی صورت میگیرد و یکی از فراوردههای مطلوب برای کشاورزان به جهت راحتی در فرایند کشت و برداشت است. در انتخاب تربچه، دقت داشته باشید که زیاد از حد بزرگ نباشند. علاوه بر آن، تربچه خوب، باید ترد و کمی پوک باشد. برای نگهداری از تربچه، آن را بشورید، قسمت سبز رنگ آن را جدا کنید و در داخل کیسه فریزر نگهداری کنید. این کار باعث خواهد شد آب تربچه حفظ و شما بتوانید تا مدت یک هفته به خوبی از آن نگهداری کنید.
دفع سموم
یکی از خواص تربچه این است که سمزدایی از بدن را انجام میدهد؛ اما سمزدایی از بدن به چه معنی است؟ بدن شما به واسطه خوردن مواد غذایی مختلف به میزان زیادی مواد زائد در خود دارد که به مرور زمان تشکیل سموم در کبد و معده را میدهند؛ اما وجود خواصی در تربچه باعث میشود که این سموم از خون شما پاک و دفع شود. پاک شدن خون شما از این سموم باعث بهبود عملکرد گلبولهای قرمز و کاهش احتمال بروز کمخونی و زردی در افراد به واسطه عملکرد ناقص کبد میشود. تربچههای سیاهی در بازار وجود دارند که خواص سمزدایی آنها به مراتب بهتر است.
کاهش توده چربی
یکی از خواص تربچه این است که از دسته سبزیها است و مهمترین ویژگی که سبزیها دارند، فیبر کافی در ترکیب ساختاری آنها است. شما با خوردن سبزیها نوعی فیبر نامحلول به بدن خود وارد میکنید که برای سلامتی معده و روده شما کاملاً ضروری است. این فیبر در روده به عنوان عاملی برای جریان یافتن بهتر غذا و هضم راحتتر آن میشود. هضم راحت به معنی کاهش جذب مواد مضر است. از طرفی وجود این فیبرها دفع صفرا در بدن را افزایش میدهد که در روابط پیچیدهای موجب کاهش میزان چربی ذخیره شده در بدن میشود؛ بنابراین از تربچه هم میتوانید به عنوان غذای لاغری استفاده کنید.
بهبود دفع ادرار
بیشتر افراد زمانی که آب کافی ننوشیده یا دچار گرمازدگی شده باشند، مشکلات زیادی برای دفع ادرار پیدا میکنند که در نهایت موجب سوزش ادرار و مشکلات حاد میشود. شما کافی است یکی از خواص تربچه این است که میزان دفع ادرار شما بهبود میکند. علاوه بر این توضیح دادیم که خوردن تربچه، به دفع سموم بدن کمک میکند از این رو شما دچار سوزش در ادرار نیز نخواهید شد.
کاهش وزن
همانطور که اشاره کردیم، تربچه دارای مقادیر زیادی فیبر، آب و مقدار اندکی انرژی و چربی است. علاوه بر این تربچه، کربوهیدرات کافی برای تأمین نیاز روزانه را نیز در اختیار دارد که عمدتاً به صورت کاملاً سادهای در بدن هضم میشوند؛ بنابراین برای کسانی که دوست دارند لاغر شوند و لاغر بمانند افزودن چند دانه تربچه به وعدههای غذایی روزانه میتواند مفید باشد. فیبر موجود در تربچه علاوه بر اینکه چربی بدن شما را میسوزاند کمک میکند اشتهای شما به صورت کاذب احساس سیری کند و غذا خوردنتان را کاهش دهد.
- ۹۹/۰۱/۰۶