برنج سفید در خانههای ایرانی یکی از مهمترین تشکیل دهنده وعدههای غذایی است و هر کسی در طول هفته حداقل چند باری برنج میخورد؛ اما آیا میدانستید که برنج قهوه ای خواص بسیار مفیدتری نسبت به برنج سفید دارد؟ بیشتر خانوادههای ایرانی به خاطر شکل ظاهری از برنج سفید استفاده میکنند. امروز به بررسی خواص برنج قهوه ای خواهیم پرداخت.
چرا برنج قهوه ای بخوریم؟
همانطور که اشاره کردیم، برنج قهوه ای، فراوردهای است که از یک مرحله قبلتر از تولید نهایی برنج سفید به دست میآید. برخلاف برنج سفید که همه پوستههای آن جدا شده است، برنج قهوه ای سبوس و پوستهدار است. پوسته باقی مانده روی برنج سفید به آن مواد مغذی به مانند کلسیم، منیزیم، فیبر و پتاسیم اضافه میکند. برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند یا دوست دارند که وزن کم کنند، خوردن برنج قهوه ای به جای برنج سفید کاملاً ضروری و مفید است.
متأسفانه برنج سفید به عنوان فراورده اصلی از برنج مورد استفاده قرار میگیرد و اغلب روی بستهبندیها، عبارت «غنی از مواد مغذی» درج میشود، این در حالی است که برنج سفید عاری از هر گونه ترکیب آهن، ویتامینهای خاص، روی، منیزیم و سایر مواد مغذی است که در اثر فراوری و فرایندهای تولید برنج سفید از بین رفتهاند. بر همین اساس است که بیشتر تولید کنندگان برنجهایی با برچسب کاملاً مغذی، افزودنیهایی برای جایگزین کردن مواد از دست رفته استفاده میکنند. با این وجود برنج سفید موجود در بازارهای ایران عاری از هرگونه افزودنی تقویتی است.
با مقایسه ساده بین برنج سفید و قهوه ای به این نتیجه میرسیم که استفاده از برنج قهوه ای برخلاف زیبایی ظاهری که برنج سفید دارد، میتواند بسیار مفید و سودمندتر باشد. در ادامه میتوانید خواص برنج قهوه ای را به صورت موردی مشاهده کنید.
غنی از سلنیوم
یکی از خواص برنج قهوه ای این است که دارای سلنیوم ترکیبی است که در اغلب فراوردههای گوشتی و حیوانی بافت میشود؛ اما در برنج قهوه ای مقادیر زیادی سلنیوم وجود دارد. این ترکیب بدن شما را در برابر بروز بیماریهایی به مانند سرطان، مشکلات قلبی و عروقی و التهاب مفاصل محافظت میکند.
خواص برنج قهوه ای برای کنترل کلسترول
همه کلسترولهای موجود در بدن شما مضر نیستند. بلکه وجود دستهای از کلسترولها برای انجام برخی فعالیتهای زیستی لازم و ضروری است. غلظت این کلسترولها که عموماً دارای چگالی کم هستند با استفاده از کاهش دادن کلسترولهایی با چگالی بالاتر، در خون شما افزایش پیدا میکنند. مطالعات زیادی وجود دارد که نشان داده است افزایش میزان کلسترول مضر باعث بروز مشکلات سلامتی زیادی میشود.
یکی از سادهترین و روزمرهترین روشهای کاهش کلسترول مضر خون این است که از خواص برنج قهوهای استفاده کنید. برنج قهوهای دارای مقدار زیادی عامل کاهش دهنده کلسترولهای مضر است. همچنین شما میتوانید از خوراکهایی که در آن ترکیباتی از برنج قهوهای وجود دارد استفاده کنید.
آمار علمی منتشر شده نشان میدهد که اگر بتوانید روزانه از برنج قهوهای به جای برنج سفید استفاده کنید، درصد کلسترول مفید خون به سرعت افزایش مییابد. لذا ضروری است که هر چه سریعتر فکری برای جایگزین کردن برنج قهوهای به جای برنج همیشگی در وعدههای غذایی خود بکنید.
خواص برنج قهوهای برای کاهش کلسترول مضر به دلیل وجود فیبرهای فراوان در آن است. زمانی که بدن شما فیبر دریافت کند برای هضم کردن آن نیاز به مصرف کلسترولهای مضر دارد. از سوی دیگر وجود دستهای از فیبرها در مواد غذایی باعث میشود که جذب کلسترول مضر در بدن توسط ارگانهای موجود در رودهها کاهش پیدا کند.
با کاهش یافتن مقدار کلسترول مضر با مصرف کردن برنج قهوهای، درصد بروز بیماریهای مختلف از جمله دیابت و کلسترول نیز کاهش پیدا میکند. برنج قرمز که نوع دیگری از برنج قهوهای است نیز در دسته برنجهای پرسود برای سلامت انسان شناخته شده است. موناکولین کا یکی از عوامل مهم در برنج قرمز است که باعث کاهش غلظت کلسترول مضر بدن میشود.
منیزیم کافی
یک پیمانه برنج قهوه ای نیاز روزانه منیزیم بدن شما را تا حد ۸۰ درصد تأمین میکند. منیزیم به بدن شما کمک میکند تا سوخت و ساز بهتری داشته باشد. سوخت و ساز بهتر، چربیهای بدن شما را آب کرده و سلامتی بیشتر هدیه میدهد. از طرف دیگر منیزیم دارای خواص زیادی برای سیستم عصبی و تولیدمثل است که جایگزینی برنج قهوه ای به جای برنج سفید را کاملاً ضروری جلوه میدهد.
- ۹۹/۰۱/۰۴